Antje Stel

“Een schilderij is als een gedicht. Het moet je behagen en ontroeren.”

Antje Stel is een figuratief schilder van onder andere portretten, stillevens en dieren. Ze werkt volgens de traditioneel-ambachtelijke methodiek van oude meesters zoals Hals, Vermeer en Rembrandt. Deze techniek heeft zij geleerd van de kunstenaar Cornelis Le Mair. Zij maakt vrij werk en werkt ook in opdracht.
 Antje: “Mijn werk gaat over mens en dier zoals ik de wereld om mij heen waarneem in al haar facetten. Ik streef naar een schilderij waar mensen nooit op uitgekeken raken en telkens weer iets nieuws in ontdekken. Een afbeelding moet dynamisch zijn in plaats van statisch. Beschouwers moeten emotioneel in het uitgebeelde onderwerp worden betrokken. Mijn lijfspreuk is ‘Ut pictura poesis’ oftewel: een schilderij is als een gedicht. Het moet je behagen en ontroeren.”

Al in haar kinderjaren spaarde ze om op teken- en schilderles te kunnen. Van leraren hoorde ze dat ze goed kon tekenen, wat haar stimuleerde om door te gaan. Inmiddels is schilderen haar passie, lust en leven. “Net als een topsporter die steeds blijft streven naar het beste resultaat, wil ik steeds het mooiste schilderij maken,” zo omschrijf Antje haar passie. Bovendien geeft ze haar passie door; in 2003 richtte Antje de Drentsche School op waar zij teken- en schilderles geeft.


Werk van Antje Stel

«
»