Monique Spapens

(1967)  

“Mijn vrouwen hebben geen hoofd of armen, hetgeen de ‘billen’ tot nog ondeugendere figuren maakt”

Monique  werkt als zelfstandig kunstenaar vanuit haar atelier in Harderwijk. Zij maakt voornamelijk bronzen vrouwentorso’s, stieren en paarden die snel, en naar het leven geboetseerd lijken. In 2008 maakte zij een beeld naar aanleiding van het gedicht ‘Hun Billen’ van Arthur Rimbaud. Lopen op hoge hakken maakt de benen en billen nog mooier. Alle spieren zijn aangespannen, de rok waait op door de wind. 

De aanzet was gemaakt, vele ‘billen beelden’ volgden. Er zijn verlegen billen waarbij de knieën tegen elkaar gedrukt zijn en er zijn billen met een knipoog naar Marilyn Monroe’s beroemde opwaaiende rokken scene en dansende figuren met engelenvleugels. 

De sculpturen van Monique balanceren op de grens tussen abstractie en figuratie. De fragmenten hebben een zekere spanning en lichtvoetigheid. Het achterwerk is een steeds terugkerend thema in haar werk. 

Tevens maakt zij in kleine oplagen bronzen sieraden, voornamelijk hangers en ringen. Daarnaast daagt zij zichzelf graag uit met onbekender materiaal, objecten gemaakt van recycle materiaal, in dit geval lege waxinecups en gekregen gaas. Vele volgers op Facebook, Twitter en Restaurants sparen met haar mee. Dit heeft geleidt tot een reeks opvallende 3D wandobjecten.


Werk van Monique Spapens

«
»